Търсене
0
Кошница

Какво върши Ангелът в нашето астрално тяло

  • Наличност В наличност
  • Автор: РУДОЛФ ЩАЙНЕР
  • 45
  • Преводач: Димитър Димчев
  • GA: GA 182
  • Брой страници: 64

  • 4,00 лв.
Лекция, изнесена в Цюрих на 9.10.1918 г.

Антропософското схващане на Духа не трябва да бъде само един теоретически възглед за света, а то трябва да бъде едно жизнено съдържание и една жизнена сила.

И само когато сме в състояние да засилим в нас нашето антропософско схващане за света така, че то да стане напълно живо в нас, всъщност тогава то ще изпълни своята задача.

Защото, обични приятели, благодарение на това, че съединяваме душите си с антропософското схващане за Духа, ние сме в известно отношение пазачи над определени, пълни със значение процеси на развитие на човечеството. Хора, които иначе не се стремят към един или друг светоглед, са по правило убедени, че освен това, което са те в своите собствени човешки души, те не са нищо друго във връзката на света. Хора с такива светогледи вярват: мислите, представите като идеали ще бъдат въплътени в света така, както човекът, доколкото той извършва само сетивни дела, успява да ги прояви в света.

Антропософското разбиране предполага, че ние сме наясно с въпроса, че нашите мисли и представи, за да се осъществят, трябва да намерят още и други пътища, освен тези, по който те се осъществяват в света на сетивата чрез сетивните дела. В познанието на тази необходимост на живота се крие вече изискването, съобразно което антропософът трябва да участва по определен начин в бдителността над знаменията на времето. В развитието на света стават някои неща, и човекът, особено човекът на нашата епоха, има задължението да си извоюва едно действително разбиране за това, което става в развитието на света, в което той самият е бил поставен.